Vergoeding Psychologische hulp 2024 | Consumentenbond (2024)

Ben je op zoek naar een aanvullende zorgverzekering voor Psychologische hulp of wil je overstappennaar een andere verzekeraar? Vergelijk zorgverzekeringen, voorwaarden en premies van verschillende zorgverzekeraars in de Zorgvergelijker van de Consumentenbond.

Psychologische hulp in de basisverzekering

De geestelijke gezondheidszorg (GGZ) is een overkoepelende naam voor de zorg voor mensen met psychische klachten. Deze zorg kan bestaan uit gesprekken, maar bijvoorbeeld ook uit medicatie of begeleid wonen.

  • Sinds 1 januari 2014 kun je voor de behandeling van psychische klachten terecht bij je huisarts. Deze hulp valt onder je basisverzekering.
  • Kan de huisarts jou niet verder behandelen, dan verwijst hij of zij jou door naar de Basis GGZ of gespecialiseerde GGZ. Je zorgverzekeraar vergoedt deze behandelingen. Let er daarbij wel op dat de voorwaarden voor vergoeding per zorgverzekeraar kunnen verschillen. Soms is er voor bepaalde behandelingen toestemming van de verzekeraar nodig om vergoeding te ontvangen.
  • Er geldt geen eigen bijdrage meer voor psychologische hulp. Wel moet je eerst een verwijsbrief van de huisarts hebben om behandeling door een psycholoog vergoed te krijgen.
  • Ook moet je er rekening mee houden dat de kosten voor de behandeling voor psychische problemen verrekend worden met je eigen risico.

Naar de huisarts

De huisartsis het eerste aanspreekpunt bij psychische klachten. Die kan ervoor kiezen om de klachten zelf te behandelen of om de patiënt door te verwijzen. Om huisartsen te ondersteunen krijgen zij meer ondersteuning door praktijkondersteuners GGZ.

Aantal behandelingen psychologische hulp

Sinds 2014 geldt er geen maximum aantal behandelingen meer voor psychologische hulp. Het hele behandeltraject wordt nu vergoed.

See Also
DSM-diagnose

Waar kun je terecht voor welke psychologischeklachten?

  • Voorlichtere psychische problemenkun je vaker gewoon terecht bij de huisarts. Huisartsen hebben daarvoor vaker een praktijkondersteuner GGZ of psycholoog binnen de praktijk.
  • Bijlichte tot matige geestelijke gezondheidsproblemenofchronische (stabiele) problematiekzal de huisarts je doorverwijzen naar de basis GGZ. De behandeling binnen de basis GGZ gebeurt door psychiaters, (vrijgevestigde) psychotherapeuten, klinisch psychologen en GZ-psychologen.
  • Patiënten meternstige psychische problemenworden behandeld binnen de gespecialiseerde GGZ. Hier kun je naar worden doorverwezen door de huisarts. Die behandeling wordt net als bij de basis GGZ uitgevoerd door psychiaters, (vrijgevestigde) psychotherapeuten, klinisch psychologen en GZ-psychologen. Je kunt ook behandeld worden door een basispsycholoog. Die kan geen hoofdbehandelaar zijn, maar magwel als medebehandelaar patiëntenbehandelenin opdracht van de hoofdbehandelaar.

Bij welke behandelaar kun je terecht?

Ga voordat je een afspraak maakt met een psycholoog naar je huisarts.

  • Als je terecht kunt bij een praktijkondersteuner of psycholoog die aan de praktijk van je huisarts is verbonden, krijg je de kosten hiervoor altijd vergoed uit de basisverzekering en hoef je geen eigen risico te betalen.
  • Als de huisarts je doorverwijst naar basis- of gespecialiseerde GGZ-instelling of behandelaar, check dan eerst bij je zorgverzekeraar met welke behandelaars dezeeen contractheeft afgesloten. Als de behandelaar geen contract heeft met je zorgverzekeraar, kan het voorkomen dat je de kosten niet of maar voor een deel vergoed krijgt. Maar of de behandelaar nu wel of niet gecontracteerd is, je eigen risico wordt wel aangesproken.

Zonder huisartsverwijzing afspraak bij psycholoog?

Ga je zonder verwijzing van de huisarts naar een psycholoog, houd erdan rekening meedat je zorgverzekeraar de kosten hiervoor niet vergoedt. Het is bij de meeste verzekeraars niet mogelijk om je aanvullend te verzekeren voor psychologische hulp.

Zorgprestatiemodel in de GGZ

Sinds 2022 wordt de GGZ op een nieuwe manier bekostigd.Voorheen maakte de basis GGZ voor de bekostiging gebruik van patiëntprofielen en de gespecialiseerde GGZ vanDBC's.

Sinds 2022 wordt er in de GGZgewerktmet hetzorgprestatiemodel. De zorgprestaties laten de daadwerkelijk geleverde zorg zien. Ze zijn daardoor beter te herkennen en controleren voor de patiënt. Een nadeel voor de verzekerdeis datals een behandeling over de kalenderjaargrens heengaat, het eigen risico van beide jaren wordt aangesproken.

Aanvullende verzekering voor psychologische hulp

Je kunt je somsaanvullend verzekeren voor psychologische zorg. Een aanvullende verzekering voor geestelijke gezondheidszorg vergoedt bijvoorbeeld inloophuizen of traumazorg.

Denk je erover een aanvullende zorgverzekering af te sluiten voor psychologische hulp? Bekijk en vergelijk de voorwaarden en premiesvanverschillende zorgverzekeraars in de Zorgvergelijker van de Consumentenbond.

Vergoeding Psychologische hulp 2024 | Consumentenbond (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tish Haag

Last Updated:

Views: 5937

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tish Haag

Birthday: 1999-11-18

Address: 30256 Tara Expressway, Kutchburgh, VT 92892-0078

Phone: +4215847628708

Job: Internal Consulting Engineer

Hobby: Roller skating, Roller skating, Kayaking, Flying, Graffiti, Ghost hunting, scrapbook

Introduction: My name is Tish Haag, I am a excited, delightful, curious, beautiful, agreeable, enchanting, fancy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.