Verschil psycholoog, psychotherapeut en psychiater (2024)

Wat is het verschil tussen een psycholoog, een psychotherapeut en een psychiater?

Psycholoog
Een psycholoog is opgeleid om gedrag van mensen te bestuderen. De meeste psychologen werken met cliënten. Zij behandelen en helpen cliënten om beter te worden of coachen (begeleiden) cliënten in hun eigen ontwikkeling. Daarnaast zijn er psychologen die advies geven op het gebied van arbeidssituaties of ondersteuning bieden in werving en selectie. Een eerstelijns psycholoog of een gezondheidszorg-psycholoog geeft meestal een korte behandeling in de generalistische basis-ggz.Het gaat daarbij meestal om psychische klachten die korter dan zes maanden bestaan. Voor ernstiger problematiek wordt doorverwezen naar een klinisch psycholoog, psychotherapeut of psychiater voor een (vaak langer durende) behandeling in de gespecialiseerde ggz. Een psycholoog is geen arts en mag geen medicijnen voorschrijven.
Meer informatie vind jeop de website van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) en van de landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten

See Also
DSM-diagnose

Psychotherapeut
Een psychotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van cliënten met complexe, psychische klachten. Deze behandeling is vaak intensiever en langduriger dan die van een psycholoog. Meestal valt deze behandeling onder de gespecialiseerde ggz.
De behandeling kan individueel zijn, maar kan ook in groter verband (relatie, gezin, groep) plaatsvinden.
De psychotherapeut lost geen problemen voor je op, maar helpt jenare dingen anders te zien, pijnlijke gevoelens te verwerken of moeilijke situaties anders aan te pakken.
Het doel van de therapie is om jouwpsychische klachten en problemen op te heffen, of zoveel te verminderen dat jeer minder last van hebt.
De problemen waarvoor mensen in psychotherapie gaan, zijn heel verschillend. Voorbeelden van psychische problemen zijn: angsten, depressies, verslavingsproblemen, fobieën en dwanghandelingen. Meestal valt deze behandeling onder de gespecialiseerde ggz.
Meer informatie hierover vind jeop de website van de landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeutenen op de website vanDe Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie.

Psychiater
Een psychiater is een arts die zich na een studie geneeskunde heeft gespecialiseerd in de psychiatrie. De psychiater is net zoals de psychotherapeut gespecialiseerd in het behandelen van cliënten met complexe, psychische klachten. Deze behandeling valt meestal onder de gespecialiseerde ggzen is vaak intensief en langdurig. In tegenstelling tot de psycholoog en psychotherapeut mag een psychiater naast het geven van een psychotherapeutische behandeling ook medicijnen voorschrijven. Soms richten psychiaters zich na hun opleiding uitsluitend nog op behandeling met medicatie.
Meer informatie vindje op de website van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP).

Verschil psycholoog, psychotherapeut en psychiater (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tish Haag

Last Updated:

Views: 5835

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tish Haag

Birthday: 1999-11-18

Address: 30256 Tara Expressway, Kutchburgh, VT 92892-0078

Phone: +4215847628708

Job: Internal Consulting Engineer

Hobby: Roller skating, Roller skating, Kayaking, Flying, Graffiti, Ghost hunting, scrapbook

Introduction: My name is Tish Haag, I am a excited, delightful, curious, beautiful, agreeable, enchanting, fancy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.