Medisch beroepsgeheim en uitwisselen medische gegevens (2024)

Wat houdt het medisch beroepsgeheim in met betrekking tot het uitwisselen van mijn medische gegevens?

Jouw zorgverlener heeft een medisch beroepsgeheim volgens de Wet beroepen op de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) en de Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst. Het medisch beroepsgeheim houdt in dat jouw zorgverlener geen gegevens van jouals patiënt aan anderen mag verstrekken. Dit mag alleen als jedaar zelf toestemming voor geeft.Ook mag jouw zorgverlener jouw gegevens delen met zorgverleners die direct betrokken zijn bij jouw behandeling. En ook met jouw(wettelijke) vertegenwoordiger wanneer deze is aangesteld.

Verder mag een zorgverlener alleen in bepaalde gevallenzonder jouw toestemming gegevens uitwisselen. Dat mag als er sprake is van:

  • een wettelijk voorschrift (zoals Wet op de lijkbezorging, de zorgverzekeringswet, de Wet langdurige zorg (Wlz) en de Wet publieke gezondheid);
  • een conflict van plichten (een dergelijk conflict ontstaat als het bewaren van het medisch beroepsgeheim ernstig nadeel of gevaar oplevert voor jouof iemand anders).

Voor meer informatie kun jeterecht bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Lees ook de 'basisprincipes medisch beroepsgeheim' op de website van de Rijksoverheid.

See Also
DSM-diagnose
Medisch beroepsgeheim en uitwisselen medische gegevens (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fredrick Kertzmann

Last Updated:

Views: 5833

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fredrick Kertzmann

Birthday: 2000-04-29

Address: Apt. 203 613 Huels Gateway, Ralphtown, LA 40204

Phone: +2135150832870

Job: Regional Design Producer

Hobby: Nordic skating, Lacemaking, Mountain biking, Rowing, Gardening, Water sports, role-playing games

Introduction: My name is Fredrick Kertzmann, I am a gleaming, encouraging, inexpensive, thankful, tender, quaint, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.