Geheimhoudingsplicht van een psycholoog: hoe zit het precies? (2024)

Een gesprek bij de psycholoog is natuurlijk super spannend; wie krijg je voor je? Wat kun je allemaal delen? Waarbij kun je hulp verwachten? Gaat een psycholoog niet meer stress opleveren? Misschien vraag je je af of het veilig genoeg is om alles te delen of ben je bang dat bepaalde zaken worden doorgespeeld naar je ouders. Dit maakt het allemaal niet echt makkelijker om een gesprek met een psycholoog te gaan voeren. We hebben via WhatsApp de vraag binnen gekregen wat je kan en mag bespreken met een psycholoog. Om dit goed uit te leggen bespreken we graag de geheimhoudingsplicht van een psycholoog. We hopen hiermee duidelijkheid te geven en een drempel weg te nemen om hulp in te schakelen van een psycholoog.

Geheimhoudingsplicht psycholoog: Je kan en mag alles bespreken

Wat je wil bespreken met een psycholoog is helemaal aan jou. Je mag het hebben over jouw leven, je gevoelens, je gedachtens, je angsten, je ouders, vrienden, relatie, familie. Over je studie, werk of je thuissituatie. Alles wat voor jou belangrijk is om te bespreken mág je ook bespreken. Er is dus niets wat je niet kunt of mag bespreken.

Daarom ook dat de geheimhoudingsplicht zo belangrijk is. Je deelt onwijs persoonlijke informatie en het is belangrijk dat hier zorgvuldig mee om wordt gegaan zodat dit niet zomaar bij derde terecht komt. Er is vertrouwen en veiligheid nodig om je kwetsbaar open te kunnen stellen en precies om die reden is de geheimhoudingsplicht zo belangrijk. Hierdoor voelen cliënten zich veilig om alles te kunnen vertellen wat ze dwars zit.

Hoewel je alles kan en mag bespreken en de psycholoog een zwijgplicht heeft, kunnen er dingen worden besproken waardoor de psycholoog informatie moet doorgeven aan derde. Bij wet is geregeld dat er 4 situaties zijn waarbij het beroepsgeheim verbroken mag worden. Welke 4 situaties dit zijn lees je later in dit artikel, eerst meer over de geheimhoudingsplicht.

Handig om te weten: Iedere psycholoog geregistreerd moet staan in het big-register, op die manier weet je als cliënt dat je met een professional te maken hebt.

Wat is geheimhoudingsplicht van een psycholoog?

NIP, het Nederlands Instituut van Psychologen meldt op hun website het volgende over de geheimhoudingsplicht:

“Volgens de beroepscode (art. 71), de wet (art. 88 Wet BIG en art. 457 Wgbo) en de Jeugdwet (artikel 7.3.11) heeft de psycholoog een beroepsgeheim, oftewel geheimhoudingsplicht van hetgeen hen uit hoofde van hun beroep ter kennis komt. Cliënten vertrouwen erop dat zij vrijelijk kunnen spreken met de psycholoog, zonder dat hun informatie op straat komt te liggen. Ieder NIP-lid heeft de beroepscode onderschreven. De beroepscode is een van de onderdelen van de professionele standaard waartoe de psycholoog zich op grond van wet- en regelgeving moet verhouden. Het beroepsgeheim is echter begrensd en moet op grond van wet- en regelgeving soms doorbroken worden. Daarnaast is voor goede hulpverlening ook het delen van informatie soms noodzakelijk.”

Geheimhoudingsplicht van een psycholoog: hoe zit het precies? (1)

In deze 4 situaties mag het geheimhoudingsplicht worden verbroken

Hoewel je dus alles veilig en vertrouwd kan en mag bespreken met een psycholoog, zijn er 4 uitzonderingen waarbij de psycholoog de geheimhoudingsplicht mag verbreken. Dit is door de wet geregeld.

1. Wanneer jij als cliënt hiervoor toestemming geeft

Er kunnen situaties zijn waarbij het nodig is om jouw gegevens met derde te delen, denk aan het versturen van een rapportage naar je huisarts of wanneer er een familielid betrokken wordt in de behandeling. De psycholoog dient je alles duidelijk uit te leggen en je krijgt de tijd om erover na te denken. Als jij hiervoor toestemming geeft mag de psycholoog niet meer informatie doorgeven dan nodig.

2. Bij wettelijke verplichting

Dit kan gaan om het optreden van sommige infectieziekten zoals malaria, cholera en q-koorts. Dit moet volgens de wet Publieke Gezondheid direct gemeld worden bij de GGD. Maar ook bij overlijden van een patiënt, bij twijfel over natuurlijke dood of bij opname van een dwangbehandeling. Deze situaties zijn uitzonderingen.

3. Conflict van plichten

De meest belangrijke is conflict van plichten. In dit geval wéét de psycholoog dat hij/zij op grond van de geheimhoudingsplicht zou moeten zwijgen, maar ontstaat er tegelijkertijd een gevoel van verplichting om deze plicht te verbreken om gevaar te kunnen voorkomen.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat er dingen besproken worden waaruit de psycholoog kan concluderen dat er een gevaarlijke situatie kan voorvallen. Of waaruit blijkt dat de cliënt ernstige schade kan aanrichten aan zichzelf of anderen. In zulke gevallen mag de geheimhouding doorbroken worden al moet de psycholoog goed kunnen inschatten of er daadwerkelijk gevaar dreigt.

Als er sprake is van acuut gevaar voor de veiligheid (van een kind, volwassenen of kans op lichamelijk letsel) dient de psycholoog de politie te informeren. Wel moet de psycholoog er – voordat de geheimhoudingsplicht verbroken wordt – alles aan gedaan hebben om toestemming te krijgen.

4. Meldrecht

In plaats van meldplicht hebben zorgprofessionals meldrecht, hiermee kan worden voorkomen dat er te veel onnodige meldingen gemaakt worden. Meldrecht geldt wanneer er bijvoorbeeld een vermoeden is van kindermishandeling of (betrokkenheid bij) het plegen van een misdrijf.

De psycholoog zal zichzelf moeten afvragen of er een wettelijke bepaling is die de psycholoog verplicht om informatie te delen of een verklaring te geven. Als dit het geval is zal de psycholoog informatie van de cliënt doorgeven.

De psycholoog moet veel afwegingen maken

De psycholoog zal niet zomaar de geheimhoudingsplicht doorbreken, dit gebeurt alleen wanneer het niet anders kan. Een psycholoog maakt een overweging met onderstaande vragen in het achterhoofd:

  • Is er een andere manier om de situatie een wending te geven?
  • Kan er schade ontstaan voor de cliënt of anderen als het beroepsgeheim niet doorbroken wordt?
  • Is het zeker dat het verbreken van de geheimhoudingsplicht ervoor zorgt dat schade aan de cliënt of anderen beperkt wordt of voorkomen kan worden?
  • Is er voldoende gedaan om toestemming te krijgen van de patiënt?
  • Zorgt het moeten handhaven van het zwijgplicht morele twijfel?

Wanneer deze punten overwogen zijn en blijkt dat het op alle punten naar voren komt dat het breken van het beroepsgeheim de enige optie is, dan mag dat.

Geheimhoudingsplicht van een psycholoog: hoe zit het precies? (2)

Hoe werkt de geheimhoudingsplicht van een psycholoog ten opzichte van…

..hulpverleners, naasten, advocaten politie en inspectie gezondheidszorg en jeugd? Nou, zo!

Hulpverleners:

Wanneer je in één behandeltraject met meerdere behandelaars te maken hebt, mogen deze onderling overleggen over jouw situatie. Dit kan de behandeling ondersteunen omdat iedereen dingen vanuit een ander perspectief bekijkt. Hulpverleners onder elkaar mogen alleen met elkaar bespreken wat noodzakelijk is. Dienen er echter zaken besproken te worden met artsen of therapeuten die niet betrokken zijn bij jouw behandeltraject? Dan is wel jouw toestemming nodig.

Naasten:

Het kan zijn dat een ouder, je partner of een goede vriend(in) betrokken wil zijn in jouw behandelproces. Dit mag echter alleen met jouw toestemming. Een psycholoog mag geen informatie over jou doorgeven aan naasten en mag ook geen informatie over jou ontvangen.

Advocaten:

Stel je hebt een RM (rechterlijke machtiging: dit wordt aangevraagd als er geen haast is bij een opname) of IBS (inbewaarstelling: gedwongen opname), dan dient een advocaat ervoor te zorgen dat de rechten van de cliënt worden nageleefd tijdens opname en verblijf. Voor inzage van het dossier is toestemming nodig van de cliënt. Daarbij moet worden toegelicht wat wel en niet ingezien mag worden en is het belangrijk dat er niet meer informatie dan nodig verstrekt wordt.

Politie:

Stel dat de politie komt informeren of een cliënt op een bepaalde datum aanwezig is geweest, heeft een psycholoog zwijgplicht. Dit geldt ook als de politie wil controleren of er cliënten zijn met bepaalde kenmerken. Mocht de politie een cliënt willen spreken gaat dit altijd in overleg met de cliënt. Waar het om gaat is dat een psycholoog of GGZ-medewerker geen opsporingsambtenaar is. Het zwijgplicht tegenover de cliënt speelt hierin zwaarder dan het belang van opsporing van strafbare feiten. Het kan voorkomen dat een psycholoog bij uitzonderingen het zwijgplicht verbreekt, bijvoorbeeld door conflict van plichten.

Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGZ):

De IGZ is ervoor om toezicht te houden op de naleving van wettelijke bepalingen. Wanneer er voorvallen zijn zoals seksueel misbruik van een cliënt zal de psycholoog dit moeten melden aan de IGZ. De inspecteur mag het dossier inzien maar enkel wat noodzakelijk is. Daarbij geldt ook voor hen de geheimhoudingsplicht.

Geheimhoudingsplicht psycholoog: Welke regels gelden als je minderjarig bent?

Als je minderjarig bent gelden er andere rechten en plichten. Je ouders of wettelijke vertegenwoordiger zijn verantwoordelijk voor hun kinderen. Dit houdt ook in dat ze recht hebben op informatie over de medische en/of psychologische behandeling van hun kind. Dit is vastgelegd in het WGBO (Wet op Geneeskundige BehandelingsOvereenkomst).

Wat precies van toepassing is, is mede afhankelijk van de leeftijd:

  • Onder de 12 jaar: Een psycholoog legt een kind in begrijpelijke taal uit de behandeling inhoudt. De ouders nemen de beslissingen over de behandelingen en hebben ook alle recht op informatie. Een uitzondering is wanneer de psycholoog vermoed dat de betrokkenheid van ouders de belangen schaadt van het kind.
  • Vanaf 12 jaar: beslissingen worden zoveel mogelijk gemaakt in samenspraak met het kind en de ouders. Het kind mag ook meebeslissen over welke informatie er wel en niet gedeeld wordt met de ouders. Als er dingen zijn waarvan het kind duidelijk aangeeft dat het niet gedeeld mag worden met de ouders, dient een psycholoog dit te respecteren.
  • Vanaf 16 jaar: Een kind vanaf 16 jaar is volgens de WGBO meerderjarig en mag dus zelf beslissen wat wel en niet gedeeld wordt met de ouders. Ook kun je je vanaf deze leeftijd zelfstandig aanmelden voor behandelingen.

2 Uitzonderingen om geen informatie door te geven

Er zijn 2 uitzonderingen waarbij een psycholoog kan besluiten de informatie niet naar ouders of wettelijk vertegenwoordigers door te geven:

  1. De psycholoog kan er voor kiezen om informatie niet met ouders te delen als het belang van het kind daardoor in de problemen kan komen, bijvoorbeeld als het gaat om mishandeling.
  2. Als het kind duidelijk aangeeft dat informatie niet naar de ouders mag gaan dient een psycholoog hier naar te luisteren. (Uiteraard mits het kind geen gevaar is voor zichzelf of anderen).

Geheimhoudingsplicht psycholoog: conclusie

Als je gesprekken hebt met de psycholoog kan en mag je dus alles bespreken wat voor jou belangrijk is om te bespreken. Een psycholoog heeft geheimhoudingsplicht en gaat vertrouwelijk en veilig om met de informatie die jij geeft. Tenzij er dus een uitzondering is waarbij de psycholoog de geheimhouding wél mag verbreken. Dit zal nooit zomaar gebeuren en er is een goed gegronde reden voor nodig om het wel te doen.

Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen? Laat het dan zeker weten in een reactie!

Nog even verder lezen?
  • Wat kun je verwachten van een psycholoog? Uitleg en tips! >>
  • 10x Instanties voor (gratis) psychische hulp online >>
  • 7 Alternatieven voor psychische hulp zonder hulpverlener >>
Geheimhoudingsplicht van een psycholoog: hoe zit het precies? (2024)

FAQs

Wat mag een psycholoog niet doen? ›

Het contact en de relatie tussen de psycholoog/psychotherapeut en zijn patiënt is strikt beroepsmatig. De behandelaar mag bijvoorbeeld geen cadeaus aannemen die een klein bedrag te boven gaan. Ook intimiteiten zijn niet toegestaan; seksueel contact tussen behandelaar en patiënt is verboden.

Wat als psycholoog beroepsgeheim schendt? ›

De aan de psycholoog of arts toevertrouwde geheimen horen dan ook geheim te blijven in het kader van de vertrouwensrelatie. Die geheimhoudingsplicht wordt in de praktijk omgezet door een zwijgplicht. Een psycholoog die de zwijgplicht zou schenden, loopt zelfs het risico op een strafrechtelijke sanctie.

Wat mag een psycholoog? ›

De meeste psychologen werken met cliënten. Zij behandelen en helpen cliënten om beter te worden of coachen (begeleiden) cliënten in hun eigen ontwikkeling. Daarnaast zijn er psychologen die advies geven op het gebied van arbeidssituaties of ondersteuning bieden in werving en selectie.

Kan een psycholoog mij doorverwijzen? ›

Doorverwijzing: Wanneer hij/zij niet in staat is om een bepaalde dienst aan te bieden, dan verwijst uw psycholoog u door naar een andere professional die dat wel is. Wanneer uw psycholoog, om welke reden ook, zijn diensten afbreekt, zorgt deze ervoor dat u bij een andere collega terecht kunt met uw vraag.

Welke drie factoren mogen het beroepsgeheim doorbreken? ›

Er zijn drie situaties waarin je als arts het beroepsgeheim mag doorbreken: Als de patiënt daarvoor toestemming geeft.
...
Bijvoorbeeld over de vragen waar je tegenaan loopt als:
  • je patiënt mogelijk een terrorist is;
  • je patiënt een dreigement uit;
  • je patiënt fraudeert;
  • je te maken hebt met kindermishandeling.

Hoe spreek je een psycholoog aan? ›

de psycholoog
Uitspraak:[psixo'lox]
Afbreekpatroon:psy·cho·loog
Verbuigingen:psychologen, psychologes (meerv.)

Kan je een psycholoog alles vertellen? ›

Geheimhoudingsplicht psycholoog: Je kan en mag alles bespreken. Wat je wil bespreken met een psycholoog is helemaal aan jou. Je mag het hebben over jouw leven, je gevoelens, je gedachtens, je angsten, je ouders, vrienden, relatie, familie. Over je studie, werk of je thuissituatie.

Wat valt niet onder beroepsgeheim? ›

Informatie waarbij alle concrete namen en details zijn weggelaten, zodat het een situatiebeschrijving in algemene termen wordt, behoort niet tot het beroepsgeheim. De volgende informatie is wel geheim: alles wat nadrukkelijk of stilzwijgend aan de vertrouwenspersoon werd toevertrouwd.

Welke gegevens vallen onder het beroepsgeheim? ›

Het beroepsgeheim. Het beroepsgeheim wordt gewoonlijk omschreven als de geheimhoudingsplicht die van toepassing is op allen die uit hoofde van hun staat of beroep kennis dragen van geheimen die hun werden toevertrouwd. Artikel 458 van het Strafwetboek vormt de basis van het beroepsgeheim.

Kan een psycholoog een ziektebriefje schrijven? ›

Psychologen zijn NIET gemachtigd om een medisch attest uit te schrijven. Hiervoor heeft u de goedkeuring van een psychiater of geneesheer nodig.

Hoe denkt een psycholoog? ›

Een psycholoog doorgrondt menselijke gedachten, gevoelens en gedrag. Hierbij wordt bijvoorbeeld diep ingegaan op onderliggende denk-, voel-, en belevingsprocessen die de aanleiding kunnen zijn van bepaald vertoond gedrag of bepaalde gevoelens.

Wat is erger psycholoog of psychiater? ›

Een psychiater is eigenlijk een dokter voor de ziel. Hij of zij is bevoegd om medicatie voor te schrijven aan patiënten met bepaalde psychiatrische stoornissen. Een psycholoog mag dit niet. Bij een psychiater kun je terecht met de wat ernstigere psychische problemen.

Heeft psycholoog zwijgplicht? ›

Voor uw psycholoog/psychotherapeut geldt een beroepsgeheim. Hij moet uw gegevens geheimhouden en mag alleen gegevens over u delen als u daar expliciet toestemming voor geeft.

Hoeveel kost 1 sessie bij de psycholoog? ›

Wat kost een psycholoog? In 2022 kost een gemiddelde sessie (30 minuten) bij een psycholoog tussen de €100 en €120 euro. In deze prijs zit jouw directe tijd met de psycholoog verwerkt, maar ook de kosten voor het uitwerken van jouw consult of bijvoorbeeld het beoordelen van ingevulde E-health.

Wat schrijven psychologen op? ›

Psychologen kiezen het vaakst in de volgende situaties voor het gebruik van schrijven:
  • Emotioneel sturen van ongemakkelijke gevoelens die een gevolg zijn van vroegere gebeurtenissen.
  • Traumatische herinneringen.
  • Posttraumatische stressstoornis.
  • Seksueel misbruik.
  • Zich voorbereiden op een relatiebreuk.

Wie heeft discretieplicht? ›

Discretieplicht is de verplichting om bij het uitoefenen van een functie of ambt geen gegevens vrij te geven aan anderen dan wie recht heeft op die gegevens. Iedereen die in een school werkt, heeft discretieplicht (ambtsgeheim).

Wat houdt zwijgplicht in? ›

De zwijgplicht is de verplichting die mensen opgelegd wordt, of zelf op zich nemen, om te zwijgen. Ze mogen dus niets verklappen of doorvertellen aan anderen. Bepaalde criminele genootschappen zoals de maffia kennen een strikte zwijgplicht, ook bekend als omerta.

Wat houdt schending beroepsgeheim in? ›

Zodat er sprake is van een schending van het beroepsgeheim, moet er volgens artikel 458 Strafwetboek sprake zijn van een opzettelijke bekendmaking van een geheim door een persoon die door zijn staat of beroep gehouden is tot het beroepsgeheim is gehouden.

Hoe spreek je therapeut uit? ›

Antwoord. Therapeut wordt op twee manieren uitgesproken: als [teerapeut], met [eu] zoals in leut, en als [teerapuit], met [ui] zoals in buit. De uitspraak met [ui] komt alleen in Nederland voor. De uitspraak met [eu] is vooral in België gebruikelijk.

Wat zeg je tegen iemand die naar een psycholoog gaat? ›

Je kunt beter vragen: “Hoe gaat het vandaag met je?” of “Hoe voel je je vandaag?” Wat je ook doet, zeg zeker niet dingen als: ''Maar je ziet er toch goed uit?'' Daarmee zeg je eigenlijk, hoewel je het misschien niet bedoelt: je ziet er goed uit, dus die depressie zal ook wel meevallen.

Hoeveel gesprekken psycholoog? ›

Meestal zijn 5 tot 10 sessies voldoende. Soms kan het traject nog korter zijn en soms is het nodig om wat langer door te gaan met de gesprekken. Ook de frequentie van de gesprekken verschilt van persoon tot persoon. Vaak zijn de gesprekken in het begin een keer per week of eens in de twee weken.

Hoeveel sessies psycholoog depressie? ›

Hoe gaat het verder met een depressie? Vaak kunt u na acht tot tien gesprekken met de psycholoog weer op eigen kracht verder. Soms helpen de gesprekken onvoldoende en is er dus een andere aanpak nodig. Dan bespreekt de psycholoog met u de mogelijkheden.

Waarom is een psycholoog zo duur? ›

Naast de traditionele kosten zoals huisvesting, sociale zekerheid, nutsvoorzieningen ed. hebben psychologen ook een aantal unieke kosten. Een belangrijke kostenplaats is bijvoorbeeld het psychodiagnostisch materiaal wat de psycholoog nodig heeft om zijn onderzoek te doen.

Hoe ver reikt het beroepsgeheim? ›

Het beroepsgeheim bestaat uit een zwijgplicht en een verschoningsrecht. Het geheim van de patiënt bevat medische gegevens, behandelgegevens en andere verkregen informatie zoals persoonlijke of financiële gegevens. Het geheim van de patiënt reikt verder dan het graf.

Wat is het verschoningsrecht? ›

Wat is verschoningsrecht? Het recht dat een getuige op grond van zijn familierelatie met de verdachte of op grond van zijn beroep heeft om vragen van de rechter onbeantwoord te laten. Een getuige mag zich ook verschonen van het geven van een antwoord als hij zichzelf daardoor zou belasten.

Welke beroepen verschoningsrecht? ›

de bloed- en aanverwanten (tot de tweede graad) van een procespartij of van diens echtgenoot of geregistreerd partner; personen die tot geheimhouding verplicht zijn uit hoofde van hun ambt, beroep of betrekking (advocaat, notaris, arts, geestelijke).

Welke Wet regelt het beroepsgeheim? ›

Het medisch beroepsgeheim is beschreven in de Wet geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO).

Wie heeft medisch beroepsgeheim? ›

Voor artsen, tandartsen, apothekers, GGZ-psychologen, psychotherapeuten, fysiotherapeuten, verloskundigen en verpleegkundigen geldt het medisch beroepsgeheim. Dit is wettelijk geregeld (artikel 88 Wet Big).

Is beroepsgeheim een Wet? ›

Jouw zorgverlener heeft een medisch beroepsgeheim volgens de Wet beroepen op de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) en de Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst. Het medisch beroepsgeheim houdt in dat jouw zorgverlener geen gegevens van jou als patiënt aan anderen mag verstrekken.

Wat is het verschil tussen een psycholoog en klinisch psycholoog? ›

Een klinisch psycholoog is een GZ psycholoog die na het afronden van de universitaire studie psychologie en de opleiding tot GZ-psycholoog, de 3 jarige universitaire opleiding klinische psychologie heeft afgerond. De klinisch psycholoog diagnosticeert en behandelt de meer complexe en ernstige psychische stoornissen.

Is psychiater hetzelfde als een psycholoog? ›

Want wat is het verschil tussen een psycholoog en een psychiater? Een psychiater is een medisch arts en heeft zich na een studie medicijnen gespecialiseerd in de psychiatrie. Deze is daarmee, in tegenstelling tot een psycholoog, bevoegd om medicijnen voor te schrijven wanneer dit noodzakelijk is.

Hoeveel tijd tussen afspraken psycholoog? ›

De regelmaat van afspraken is afhankelijk van jouw proces. Soms is het goed om elke week af te spreken, maar elke 2 weken of meer verspreid kan ook. Bekijk dit samen met je psycholoog. Het is moeilijk vooraf te bepalen hoeveel sessies nodig zijn om van je klacht af te raken.

Wat doet een psycholoog bij angst? ›

Een psycholoog is een expert in het behandelen van angst en paniekaanvallen en een vertrouwenspersoon. Therapie zal je helpen om beter te leren omgaan met de angst. O.a. zal de psycholoog samen met jou op zoek gaan naar de onderliggende oorzaak van jouw angst en je technieken aanleren.

Hoe stelt een psycholoog een diagnose? ›

Hoe wordt een diagnose bij psychische klachten (ggz) vastgesteld? Een diagnose wordt (na verwijzing door de huisarts) vastgesteld door een psycholoog of psychiater. Deze kijkt naar al je klachten en symptomen door vragen te stellen en naar je te luisteren, soms vragenlijsten af te nemen en je gedrag te observeren.

Is het raar om naar een psycholoog te gaan? ›

Niets is raar of vreemd. Het is juist goed om aan de bel te trekken als het even niet zo lekker gaat. Ook als je niet precies weet wat er aan de hand is. De psycholoog kan samen met jou onderzoeken wat er speelt en zorgen dat jij je weer beter voelt.

Kan een psycholoog helpen met stress? ›

Psycholoog. Je kunt naast stress ook psychische klachten hebben, bijvoorbeeld angst, paniek of depressie. Dan is het goed om eens met een erkend eerstelijns psycholoog te gaan praten. Samen met je psycholoog bespreek je wat jouw klachten zijn en wat voor jou de beste behandelmethode is.

Kan een psycholoog je laten opnemen? ›

Opname in een ggz-instelling of PAAZ (psychiatrisch afdeling algemeen ziekenhuis) is meestal een vrijwillige keuze. Met jouw toestemming en in overleg met hulpverleners en betrokkenen bekijken we of vrijwillige opname in de ggz een optie is.

Hoe kom ik van de GGZ af? ›

Bij de GGZ-instelling waar ik in behandeling was, ben ik uit zorg gegaan en heb daar aangegeven naar een eerstelijnspraktijk te willen gaan. Belangrijk is om aan te geven dat je vrij bent, je mag zelf kiezen waar je zorg wilt afnemen. Zodra het beter gaat, dus aangeven dat je naar een eerstelijnspraktijk wilt.

Kan je gratis naar een psycholoog? ›

Er geldt geen eigen bijdrage meer voor psychologische hulp. Wel moet je eerst een verwijsbrief van de huisarts hebben om behandeling door een psycholoog vergoed te krijgen. Ook moet je er rekening mee houden dat de kosten voor de behandeling voor psychische problemen verrekend worden met je eigen risico.

Wat vraagt een psycholoog zich af? ›

In de praktijk kost therapie bij een gediplomeerd psycholoog tussen 90 en 130 euro per uur. Maar het kan duurder. Het maximumtarief is namelijk 101,78 euro voor een half uur diagnostiek en 85,16 euro voor een behandeling van een half uur.

Wie betaalt mijn psycholoog? ›

Behandelingen bij de psycholoog, psychiater en andere geestelijke gezondheidszorg vallen onder de GGZ. U krijgt dit vergoed uit uw basisverzekering.

Hoe bedank je je psycholoog? ›

Je dankbaarheid uitdrukken kan ook met een lief kaartje, je hoeft niet meteen aan grote cadeaus te denken. Kies een lief/leuk/grappig/mooi kaartje uit en schrijf bijvoorbeeld op wat je hebt geleerd van je psycholoog en waarom dat je dat zo waardeert.

Kan een psychotherapeut een diagnose stellen? ›

Het stellen van een diagnose vraagt om kennis, kunde en zorgvuldigheid. Om die reden mag alleen een gekwalificeerd en bevoegd behandelaar de diagnose stellen, zoals een BIG-geregistreerd gz-psycholoog, psychiater of psychotherapeut.

Waarom laten psychologen stiltes vallen? ›

Met stiltes creëer je rust in een gesprek en bied je de ander ruimte om na te kunnen denken. Als je te snel de stiltes invult, stoor je de ander in zijn of haar denkproces. En kun je de ander het gevoel geven dat je ook niet echt geïnteresseerd bent in het antwoord van de ander.

Kan een psycholoog een diagnose geven? ›

Een psycholoog behandelt mensen met een psychische aandoening, stoornis of andere mentale problemen. Hij of zij kan een diagnose stellen en begeleidt een persoon vervolgens bij de behandeling van het probleem of de stoornis.

Kan een psycholoog echt helpen? ›

Een psycholoog kan je bijvoorbeeld helpen als je last hebt van een psychische stoornis, een depressie of burn-out. Maar je kan ook goed bij een psycholoog terecht als je simpelweg niet lekker in je vel zit of het gevoel hebt 'in de knoop' te zitten.

Wat kost een psycholoog per uur? ›

Wat kost een psycholoog? In 2022 kost een gemiddelde sessie (30 minuten) bij een psycholoog tussen de €100 en €120 euro. In deze prijs zit jouw directe tijd met de psycholoog verwerkt, maar ook de kosten voor het uitwerken van jouw consult of bijvoorbeeld het beoordelen van ingevulde E-health.

Hoe weet je of iemand psychische problemen heeft? ›

Gedrag waar je op kan letten zijn: nieuwe/toegenomen concentratieproblemen, slaapproblemen, gejaagdheid of onrust, opvliegendheid, maar ook problemen met voeding of gebruik van alcohol of drugs. Reacties en emoties. Wanneer we (even) niet lekker in ons vel zitten, merk je dat aan de manier waarop we ons uiten.

Wat is beter psychiater of psycholoog? ›

Afhankelijk van de problemen waar je mee kampt heeft het zin om zowel onder behandeling van een psycholoog en een psychiater te staan. Met een psycholoog kun je gesprekken voeren om mentaal beter in je vel te komen zitten en de psychiater kan je medicijnen voorschrijven bij ernstige psychische problemen.

Wie heeft een geheimhoudingsplicht? ›

Dragers van het beroepsgeheim

Artikel 458 Sw. stelt dat geneesheren, heelkundigen, officieren van gezondheid, apothekers, vroedvrouwen en alle andere personen die uit hoofde van hun staat of beroep kennis dragen van geheimen die hun zijn toevertrouwd, zijn gebonden door het beroepsgeheim.

Hoe merk je dat iemand geestelijk niet in orde is? ›

Verandering in emoties

Als het niet goed gaat met iemand, merk je dat meestal aan diens emoties: vaker geïrriteerd of boos, minder fut, sneller huilen, … Ook snelle schommelingen in de stemming kunnen een teken zijn. Bij mensen die psychisch in de knoop zitten, overheerst vaak hopeloosheid.

Wat is het salaris van een psycholoog? ›

Het startsalaris van een basispsycholoog begint tussen de €2.963,- en €3.395,- bruto per maand. Wanneer je minimaal twee jaar werkervaring hebt opgebouwd, verdien je minimaal €3.465,- per maand. Als basispsycholoog verdien je maximaal €5.439,- per maand.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Delena Feil

Last Updated:

Views: 5935

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Delena Feil

Birthday: 1998-08-29

Address: 747 Lubowitz Run, Sidmouth, HI 90646-5543

Phone: +99513241752844

Job: Design Supervisor

Hobby: Digital arts, Lacemaking, Air sports, Running, Scouting, Shooting, Puzzles

Introduction: My name is Delena Feil, I am a clean, splendid, calm, fancy, jolly, bright, faithful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.